• ABAT AB

  Golvluckor och väggluckor av högsta kvalitet!

 • ABAT AB

  Golvluckor och väggluckor av högsta kvalitet!

 • ABAT AB

  Golvluckor och väggluckor av högsta kvalitet!

Inspektionsluckor & inspektionslucka

Inspektionsluckor är utformade som väggluckor eller som golvluckor. Deras syfte är att göra det enklare vid inspektioner, kontroller eller besiktning. Om behovet finns för att till exempel besiktiga ventiler eller olika skarvar. Då kan man genom inspektionsluckan, som är monterad som vägglucka eller som golvlucka, enkelt komma in för att utföra inspektionen. Inspektionsluckor, vare sig de sitter i väggen, golvet eller taket, är oftast kamouflerade på ett eller annat sätt. Så att de passar in med omgivningen för att man inte ska tänka på att luckorna finns.

NYBYGGNATIONER MED INSPEKTIONSLUCKOR

Vid nybyggnationer är det vanligtvis snickaren som installerar inspektionsluckorna i både golv, vägg och tak. Men det är sällan denne som nyttjar luckan efteråt. Ibland kan en elektriker behöva komma åt ledningar som dragits utifall att något behöver skarvas vidare. Finns det elledningar som dragits i taket kan man ofta komma åt dessa genom att flytta på undertaket. Om elledningar är dragna i väggen så kan en inspektionslucka eller inspektionsluckor monteras. För att lättare komma åt dessa ledningar och då väldigt bra att ha.

Man behöver sällan ändra på inspektionsluckan eller serva den när den väl är monterad och fast. Det tillbehöret som finns när inspektionsluckan väl är monterad är då nyckeln, som brukar vara en fyrkantsnyckel. Det går såklart att få luckan med andra typer av lås, prata med oss vid önskemål.

SPECIALTILLVERKNING AV INSPEKTIONSLUCKA

Vi specialtillverkar alla våra luckor. Vi ser också till att de krav som ställs från dig och där de ska monteras uppfylls. Även att den klarar alla krav och behov och som finns. Prata gärna med oss om du har frågor eller är osäker på vilken typ av inspektionslucka som du ska ha. Vare sig det är en golvlucka eller en vägglucka. Nedan kan du se flera detaljerade specifikationer av våra plana luckor.

ABAT-INSPEKTIONSLUCKOR, PLAN

(fig 1-3)

Nedstigningsluckan kan erhållas som enkellucka (fig 1) och som dubbellucka med fast eller löstagbar mellanbalk eller med överlappning utan mellanbalk (se fig 2). Användningsområde inomhus, även i vägg. Luckor för vägg utomhus förses med dropplist i överkant.

Luckan är tillverkad av aluminiumdurkplåt, kvalitet EN AW-5154 med specialutformad ramprofil (se exempel i fig 1) av aluminium EN AW-6063. Luckan har förstärkningsprofiler och kan förses med isolering och skyddsplåt lika den överfalsade luckan.

Nedstigningsluckor enligt fig 1-3 har uppställningsbeslag med gasfjäder av rostfritt stål och infällt handtag. Luckorna kan förses med gummilist samt Abatlås för fyrkantsnyckel, se fig 3.

Tillägg

Ytbehandling: Luckan levereras obehandlad eller enligt önskemål.

Ingjutningsram typ D: Formsättning och betongskrotning kan undvikas om ramen beställs med förhöjning typ E motsvarande betongens tjocklek.

Eftermontering: är möjligt och anges vid beställning.

Mått

Luckorna kan levereras i enkelutförande eller i kombinerat utförande (två eller flera sammanbyggda). Maxstorlek för enkellucka är 1400×2900 mm. Delade luckor i samma ram kan förstås tillverkas i betydligt större storlekar. Alla luckor tillverkas manuellt och därför är speciallösningar och storlekar inga problem.

Abat-lucka, rund(fig 4)
Lucka avsedd för montering på rund nedstigningsbrunn av t.ex. betong eller plast. Luckan anpassas till ytter- och innerdiametern på brunnen, varför dessa mått måste anges vid beställning. Luckan är försedd med låsbygel för hänglås. Skruv för fast sättning av lucka och låsbygel medföljer.

Mått rund lucka
Lock för diameter upp till 3000 mm kan tillverkas.

Vägledning vid projektering
Företaget tillverkar även specialluckor för befintliga hål, där utbyte av lucka ska ske. Samtliga luckor kan levereras med förhöjd ingjutningsram (typ C och E).

Beställningsanvisningar

Vid beställning av lucktyp bör följande uppgifter anges:

 • överfalsad eller plan
 • oisolerad eller isolerad
 • gummilist, om ej standardutförande ange låstyp
 • fast eller löstagbar mellanbalk eller luckdelning med överlappning. Vid överlappning anges öppningsföljd.
 • om förhöjd ingjutningsram önskas, skall betongtjocklek anges.

Vid beställning av skyddsgaller anges:

 • typ av skyddsgaller, fast eller löstagbart
 • om fast, s.k. kvarnlucksgaller önskas skall delningsriktning anges.

Vi anpassar inspektionsluckorna utefter dina behov. Vänligen kontakta oss så hjälper vi dig. Du hittar kontaktuppgifter här.

Fig 1. Enkel, överfalsad lucka samt exempel på ramprofiler

Fig 2. Dubbelluckor, överfalsade med löstagbar mellanbalk resp. överlappning

Fig 3ab. Olika låstyper

Fig 4. ABAT-lucka, rund

Fig 5. Plan aluminiumlucka